Beantwoording kamervragen verlaagd btw-tarief digitale popevenementen

Digitaal optreden popevenement

Beantwoording kamervragen verlaagd btw-tarief digitale popevenementen

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën stuurt de Tweede Kamer op 10 februari antwoorden op vragen over een verlaagd btw-tarief voor digitale popevenementen.

Btw-tarief digitale evenementen

Poppodia die normaal tickets verkopen tegen het verlaagde btw-tarief (9%) moeten voor de kaartverkoop voor digitale evenementen 21% btw rekenen. Het zijn elektronische diensten waarvoor (met uitzondering van e-publicaties) geen verlaagd btw-tarief kan worden toegepast.

Popevenement

Omdat niet duidelijk is of de digitale evenementen duurder zijn dan de fysieke evenementen en of dit wordt veroorzaakt door een verschil in btw-tarief, kan de staatssecretaris niet onderschrijven dat door de toepassing van het standaard btw-tarief de tickets van digitale evenementen duurder zijn dan van fysieke evenementen of de financiële drempel voor bezoekers te hoog is.

Elektronische diensten

Gestreamde evenementen van culturele instellingen zijn een elektronische dienst in plaats van het verlenen van toegang tot een cultureel evenement (artikel 58 lid 1 onderdeel c i.s.m. Bijlage II punt 4 Btw-richtlijn). Bijlage I van de uitvoeringsverordening geeft hieraan nadere invulling. Elektronische diensten zijn uitgesloten van de toepassing van het verlaagde btw-tarief. Alleen voor elektronische publicaties geldt op dit moment een uitzondering in de Btw-richtlijn.

Optreden zanger

De uitzondering van elektronische publicaties van het algemeen btw-tarief is in de Btw-richtlijn opgenomen bij een eerdere aanpassing van de Btw-richtlijn voor telecommunicatiediensten, omroepdiensten en elektronische diensten. Anders dan voor de elektronische publicaties was er op dat moment geen aanleiding voor uitzonderingen van elektronische diensten van het algemeen btw-tarief.

Digitale culturele evenementen en literatuur

Het is op grond van het EU-recht niet toegestaan online culturele evenementen onder het verlaagd btw-tarief te plaatsen. Bovendien zou dit direct uitstralingseffecten hebben naar alle elektronische diensten ook buiten de culturele evenementen (bijvoorbeeld het streamen van muziek, series en films). Daarnaast zouden ook afbakeningsproblemen ontstaan. Er is namelijk geen duidelijk afgebakende definitie van het product online culturele diensten en daarin kan ook niet goed worden voorzien binnen de meeromvattende categorie elektronische diensten.

Verlaging van het btw-tarief

Uit onderzoek van het IMF, CPB, de EC en PBL blijkt dat verlaging van het btw-tarief of een verlaagd btw-tarief geen geschikt instrument is om bestedingen te sturen. Daarom wordt de culturele sector via subsidiëring ondersteund. Op dit moment zijn er verschillende steunpakketten beschikbaar voor de culturele sector die bedoeld zijn deze sector door deze moeilijke periode te helpen.

Steunmaatregelen

Er zijn verschillende generieke en specifieke steunmaatregelen waarmee de sector wordt ondersteund. De cultuursector kan, indien wordt voldaan aan de voorwaarden, gebruik maken van de generieke steunmaatregelen zoals de TVL, de TOZO, de NOW en de TOGS.

Via het tweede steunpakket specifiek voor de culturele en creatieve sector is € 482 miljoen beschikbaar gesteld.