Btw tarief ligorthesen

Matras

Btw tarief ligorthesen

In een actueel bericht van 1 juli 2020 laat de Belastingdienst weten dat het normale btw-tarief van toepassing is op de levering van ligorthesen. Een ligorthese is geen antidecubitusmatras of maatkorset. De levering hiervan wordt daarom belast met 21% btw.

Ligorthese

Een ligorthese is een hulpmiddel dat het lichaam ondersteunt en/of corrigeert. Het wordt ingezet bij vele soorten ziekten en afwijkingen. Hierbij kan de voorkoming en behandeling van decubitus (doorligwonden) een rol spelen.

Antidecubitusmatras

Op grond van post a37 Tabel I Wet OB is het verlaagde btw-tarief van toepassing op antidecubitusmatrassen. In de Toelichting Tabel I is dit als volgt nader toegelicht:

“Antidecubitusmatrassen

Algemeen

Een antidecubitusmatras is een matras dat geschikt is voor de preventieve, palliatieve en curatieve behandeling van decubitus (doorliggen). Antidecubitusmatrassen zijn er in verschillende uitvoeringen en wijken af van gewone matrassen door de speciale opvang van lokale drukuitoefening. Alleen antidecubitusmatrassen die gewoonlijk zijn bestemd voor gebruik als antidecubitusmatras en die als zodanig worden aangeboden en verkocht, vallen onder de post.13 De leverancier moet aannemelijk maken dat het matras voldoet aan de hiervoor genoemde eisen. Een belangrijke aanwijzing in dit verband is dat de matrassen voor dat doel doorgaans door zorg- en verpleeginstellingen worden aangekocht.

Toebehoren

Hoezen die kennelijk dienen ter bescherming van een antidecubitusmatras (waterdicht en/of luchtdoorlatend en/of urinebestendig) vallen ook onder het verlaagde btw-tarief. Dit geldt ook voor pompen die kennelijk en uitsluitend zijn vervaardigd en bestemd voor antidecubitusmatrassen. Multifunctionele pompen of hoezen vallen niet onder de post.

De verhuur van antidecubitusmatrassen en de hiervoor genoemde hoezen en pompen is onder de post gerangschikt (zie 11). Tot de vergoeding voor de verhuur kunnen ook worden gerekend de kosten voor het bezorgen, installeren en reinigen van het matras en de hiervoor genoemde hoezen.”

Maatkorset

Op grond van post a35 Tabel I Wet OB is het verlaagde btw-tarief van toepassing op orthopedische maatkorsetten. In de Toelichting Tabel I is dit als volgt nader toegelicht:

“Orthopedische maatkorsetten

Onder de post vallen orthopedische maatkorsetten die om de romp worden gedragen. Er zijn orthopedische korsetten die alleen de onderzijde van de wervelkolom omsluiten (een lendekorset) en korsetten die tot aan de hals reiken. De korsetten zijn in een aantal gevallen voorzien van – verstelbare – riemen, stangen en banden.

Korsetten die niet speciaal voor de individuele persoon zijn gemaakt of aangepast, vallen niet onder de post.”

Conclusie

Antidecubitusmatrassen zijn belast met 9% btw als deze alléén worden gebruikt voor de behandeling en ter voorkoming van decubitus. Ligorthesen zijn volgens de Belastingdienst geen matrassen en worden bovendien bij meerdere ziekten en afwijkingen ingezet. Ligorthesen zijn volgens de Belastingdienst ook niet te vergelijken met orthopedische maatkorsetten, die belast zijn met 9% btw. Een ligorthese wordt namelijk niet aan het lichaam gedragen. De levering van ligorthesen wordt daarom belast met 21% btw.

Belastingdienst

21% btw voor de levering van ligorthesen

01-07-2020

Een ligorthese is geen antidecubitusmatras of maatkorset. De levering hiervan wordt daarom belast met 21% btw.

Een ligorthese is een hulpmiddel dat het lichaam ondersteunt en/of corrigeert. Het wordt ingezet bij vele soorten ziekten en afwijkingen. Hierbij kan de voorkoming en behandeling van decubitus (doorligwonden) een rol spelen.

Antidecubitusmatrassen zijn belast met 9% btw als deze alléén worden gebruikt voor de behandeling en ter voorkoming van decubitus. Ligorthesen zijn geen matrassen en worden bovendien bij meerdere ziekten en afwijkingen ingezet. Ligorthesen zijn ook niet te vergelijken met orthopedische maatkorsetten, die belast zijn met 9% btw. Een ligorthese wordt namelijk niet aan het lichaam gedragen. De levering van ligorthesen wordt daarom belast met 21% btw.

Belastingdienst actueel