Btw tarief mondkapjes tijdelijk naar 0%

btw tarief mondkapje omzetbelasting

Btw tarief mondkapjes tijdelijk naar 0%

In een nieuwsbericht van 13 mei 2020 heeft het Ministerie van Financiën aangekondigd dat met ingang van 25 mei tot minstens 1 september het btw tarief op mondkapjes wordt verlaagd naar 0%.

De aanleiding voor de btw-verlaging is de verplichting om per 1 juni 2020 mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. Een mondkapjes compenseert voor het mogelijk niet kunnen voldoen aan de anderhalve meter regel.

Er is gekozen voor het nultarief in plaats van een vrijstelling, omdat bij toepassing van het nultarief voor de btw recht bestaat op aftrek van voorbelasting. Bij een vrijstelling is dat niet het geval.

NieuwsberichtKamerbrief

Geen btw op mondkapjes vanaf eind mei

Nieuwsbericht | 13-05-2020 | 13:01

Vanaf 25 mei tot in ieder geval 1 september hoeft er geen btw op mondkapjes meer te worden betaald. Dit geldt voor alle typen mondkapjes (zowel medisch als niet-medisch) en voor alle verkopen. Mondkapjes vallen nu nog onder het normale btw-tarief van 21%.

Dit staat in een brief die staatssecretaris Vijlbrief van Financiën woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Aanleiding van de maatregel is dat het per 1 juni verplicht wordt een niet-medisch mondkapje te dragen in het OV. Als de bussen, treinen en trams weer voller raken, zal het namelijk niet altijd haalbaar zijn om 1,5 meter afstand tot elkaar te houden.

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën: ‘We vragen van de samenleving om vanaf juni in het openbaar vervoer een niet-medisch mondkapje te gaan dragen. Veel mensen maken zelf al heel creatieve mondkapjes, maar de meeste mensen zullen ze waarschijnlijk kopen in een winkel in de buurt. We willen dit als overheid natuurlijk zo goedkoop mogelijk maken, daarom heffen we hierover straks tijdelijk geen btw.’

Door het nultarief toe te passen in plaats van een vrijstelling, behouden verkopers het recht op aftrek van voorbelasting. Dit betekent dat ondernemers de btw die zij bij aanschaf betalen, nog wel kunnen verrekenen in de btw-aangifte.

Vrijstelling douanerechten

Persoonlijke beschermingsmiddelen voor de zorg kunnen daarnaast sinds half maart onder voorwaarden al met een vrijstelling van douanerechten worden ingevoerd. Overheidsinstellingen, liefdadigheids- of filantropische instellingen, hulporganisaties, ziekenhuizen, zorginstellingen en zorgverleners in het BIG-register kunnen van de vrijstelling gebruik maken als zij een vergunning daarvoor hebben gekregen van de Douane. Ook als het gaat om een private organisatie of een inkoopconsortium dat namens de genoemde instellingen invoert.

Het beleidsbesluit waarin de praktische zaken staan rondom het verlagen van het btw-tarief naar 0% zal binnenkort naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Nieuwsbericht rijksoverheid 13 mei 2020