Btw tarief steriele wattenstaafjes corona test 9%

Steriele wattenstaafjes corona test covid-19 btw-tarief

Btw tarief steriele wattenstaafjes corona test 9%

In een actueel bericht van 24 mei 2020 laat de Belastingdienst weten dat het verlaagde btw-tarief van 9% van toepassing is op steriele wattenstaafjes voor geneeskundige doeleinden. Deze wattenstaafjes kunnen onder andere gebruikt worden voor het afnemen van coronatests.

Verbandmiddelen zoals watten

Het gaat hier om het verlaagde btw-tarief voor verbandmiddelen zoals watten, windsels, gaas, hechtmiddelen, pleisters, tampons, spalken en daarmee gelijk te stellen artikelen die kennelijk zijn bestemd voor geneeskundige doeleinden, alsmede gevulde verbanddozen, damesverband, kraammatrassen en incontinentiematerialen uit post a8 Tabel I Wet OB. Hierover staat in de Toelichting Tabel I geschreven:

“Onder watten zijn te begrijpen celstofwatten, geïmpregneerde watten, verbandwatten, vette watten, steriele wattenstaafjes die zijn bestemd voor chirurgische doeleinden en dergelijke producten. Niet onder de post vallen autopoetswatten, bijouteriewatten (juwelierswatten), poederdonsjes, toiletwatten en niet-steriele wattenstaafjes enz.

Ik keur goed dat witte watten die voor allerlei huishoudelijke doeleinden (waaronder geneeskundige) worden gebruikt, onder de post worden gerangschikt.”

Op grond van de wettekst zijn verbandmiddelen belast met 9% btw en zijn watten verbandmiddelen als ze bestemd zijn voor geneeskundige doeleinden. Steriele wattenstaafjes die worden gebruikt voor bijvoorbeeld keel- en neusswabs om te testen op COVID-19, zijn watten bestemd voor geneeskundige doeleinden en vallen daarom volgens de Belastingdienst onder het begrip verbandmiddelen. De levering is belast met het verlaagde btw-tarief van 9%.

Belastingdienst

9% btw voor steriele wattenstaafjes voor geneeskundige doeleinden

24-05-2020

Steriele wattenstaafjes die worden gebruikt voor geneeskundige doeleinden, zoals het nemen van keel- en neusswabs om te testen op COVID-19, zijn belast met 9% btw.

Verbandmiddelen zijn belast met 9% btw. Watten zijn verbandmiddelen als ze bestemd zijn voor geneeskundige doeleinden. Steriele wattenstaafjes die worden gebruikt voor bijvoorbeeld keel- en neusswabs, zijn watten bestemd voor geneeskundige doeleinden en vallen daarom onder het begrip verbandmiddelen. De levering is belast met 9% btw.

Belastingdienst actueel