Crypto

Fiscale en juridische aspecten van crypto

In deze handleiding worden de fiscale en juridische aspecten besproken van handelingen met crypto, zoals cryptovaluta, tokens, NFT’s, exchanges en DAO’s. Deze handleiding is geschreven voor fiscalisten, juristen en accountants die vragen krijgen over crypto, maar is wellicht ook interessant voor hen die werkzaam zijn in crypto met fiscale of juridische vragen.

Belangrijk om op te merken is dat een groot aantal fiscale en juridische vragen nog niet zijn beantwoord in de wet- en regelgeving of de jurisprudentie. Dit zal steeds duidelijk worden aangegeven.

Verder is het belangrijk om op te merken dat de technologie zich in een razend tempo (door)ontwikkelt. Begrippen, soorten cryptovaluta, tokens, entiteiten en transacties veranderen. De consequentie hiervan is dat de fiscale en juridische aspecten van crypto zich ook blijven (door)ontwikkelen. Als zodanig is het van groot belang de feiten en omstandigheden van elke specifieke situatie vast te stellen voordat de relevante fiscale en juridische bepalingen kunnen worden toegepast op basis van wat er werkelijk heeft plaatsgevonden. Naarmate de sector zich ontwikkelt zal er meer wet- en regelgeving en jurisprudentie gepubliceerd worden. Deze handleiding zal hier periodiek op worden aangepast.

Deze handleiding bestaat uit drie delen:
Deel 1 – Inleiding crypto
Deel 2 – Fiscale aspecten van crypto
Deel 3 – Juridische aspecten van crypto