Cryptovaluta, tokens en andere cryptomunten

Cryptovaluta, tokens en andere cryptomunten

Cryptovaluta (ook wel tokens, cryptomunten, cryptogeld of cryptocurrency genoemd) zijn cryptografisch beveiligde digitale weergaven van waarde of contractuele rechten die overgedragen, opgeslagen en elektronisch verhandeld kunnen worden.

Hoewel alle cryptovaluta gebruik maken van een blockchain (van zichzelf of een derde), hebben niet alle toepassingen van blockchain betrekking op cryptovaluta. IBM en de Linux Foundation hebben bijvoorbeeld ieder een eigen blockchainplatform opgezet gericht op andere toepassingen bij bedrijven.

Soorten cryptovaluta

Er zijn veel verschillende soorten cryptovaluta, die verschillende doelen dienen en op verschillende manieren werken. De Europese Centrale Bank maakt in het rapport Virtual Currency Schemes onderscheid tussen drie soorten:

  1. Gesloten virtuele valuta

Deze cryptomunten hebben bijna geen link met de echte economie en worden daarom ook wel gamecoins genoemd. Gebruikers betalen meestal (abonnements)kosten om deel te kunnen nemen aan een virtuele wereld of een spel (zoals World of Warcraft of Runescape) en kunnen dan virtueel geld verdienen op basis van hun online prestaties. Deze virtuele valuta kan alleen worden uitgegeven aan virtuele goederen en diensten die worden aangeboden binnen de virtuele gemeenschap en, in ieder geval in theorie, kan het niet buiten de virtuele gemeenschap worden verhandeld (het is vaak ook contractueel verboden).

2. Virtuele valuta met eenzijdige stroom

Deze virtuele valuta kan worden gekocht rechtstreeks met echte valuta (fiat geld) tegen een specifieke wisselkoers, maar kan niet worden teruggewisseld naar de oorspronkelijke valuta. De conversievoorwaarden worden vastgesteld door de beheerder. De virtuele valuta kan worden gebruikt om virtuele goederen en diensten te kopen, maar soms is ook toegestaan dat echte goederen en diensten gekocht worden.

3. Virtuele valuta met tweezijdige stroom

Hierbij kunnen gebruikers virtuele valuta kopen en verkopen volgens wisselkoersen met hun echte valuta. Deze virtuele valuta is daarmee en voor zover vergelijkbaar met alle andere omwisselbare echte valuta (fiat) in de echte wereld. Dergelijke virtuele valuta, zoals Bitcoin, maken de aankoop van zowel virtuele als echte goederen en diensten mogelijk.

Nog meer soorten cryptovaluta

De derde categorie, virtuele valuta met een tweezijdige stroom, kan nog verder worden onderverdeeld.

a. Betaalmiddel

Deze cryptovaluta zijn bedoeld om als betaalmiddel te worden gebruikt en worden vanwege mogelijke waardestijgingen ook steeds populairder als investering. Het meest bekende voorbeeld hiervan is Bitcoin. Overigens kunnen ook cryptovaluta die niet primair bedoeld zijn als betaalmiddel hiervoor gebruikt worden.

b. Utility tokens

Utility tokens geven toegang tot bepaalde diensten op een platform. Ethereum is bijvoorbeeld primair bedoeld als gas om gebruik te kunnen maken van Smart Contracts op de Ethereum Virtual Machine. Zoals hiervoor al aangegeven kunnen utility tokens daarnaast ook worden gebruikt als betaalmiddel of investering.

c. Eigendomstokens

Eigendomstokens geven de eigenaar recht op bepaalde onderliggende belangen en zijn vergelijkbaar met bijvoorbeeld aandelen, obligaties of participaties in de echte wereld. Eigendomstokens kunnen betrekking hebben op aandelen, een bedrijf, een lening, toekomstige winsten, kunstvoorwerpen (NFT’s). Zo maakt Mirror het bijvoorbeeld mogelijk om te handelen in tokens van aandelen.

d. Stablecoins

Stablecoins zoals Tether en UST proberen de waarde van fiat geld te benaderen. Cryptovaluta staan normaal gesproken bekend om hun volatiliteit. De gedachte achter stablecoins is deze volatiliteit te minimaliseren door ze te koppelen aan iets dat als een stabiele waarde wordt beschouwd, zoals een fiat-valuta of edele metalen zoals goud.

Fiscale en juridische aspecten van cryptovaluta

Belangrijk om op te merken is dat de fiscale behandeling van cryptovaluta afhangt van de feiten en omstandigheden. Dit is afhankelijk van de daadwerkelijke aard en het gebruik van de token en niet van het gedefinieerde doel van de token.

Het bezitten en gebruiken van cryptovaluta is in beginsel niet illegaal in Nederland en impliceert in beginsel geen belastingontduiking of andere illegale activiteiten.