Nieuwe crypto: ICO, IDO, IEO, IFO, IGO en airdrops

Nieuwe crypto: ico, ido, ieo, ifo, igo en airdrops

Er komen steeds meer cryptovaluta en tokens bij. Inmiddels zijn er meer dan 20.000 verschillende munten. Maar hoe ontstaan al die nieuwe crypto?

Net zoals een onderneming kan besluiten om beursgenoteerd te worden door middel van een Initial Public Offering (IPO), zo kan een crypto onderneming besluiten om voor het eerst cryptovaluta uit te geven. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden.

ICO

ICO staat voor Initial Coin Offering. Dit is eigenlijk de crypto variant van een IPO. Geïnteresseerden kunnen cryptovaluta of tokens kopen tegen een vastgestelde prijs en verkrijgen daarvoor nieuw uitgegeven tokens van de betreffende crypto-onderneming.

IEO

Bij een Initial Exchange Offering worden cryptovaluta voor het eerst aangeboden op een CEX zoals Binance. Het voordeel voor de crypto-onderneming is dat de Exchange alle KYC/AML voor haar rekening neemt. Nadeel is dat hier, uiteraard, (hoge) kosten aan verbonden zijn voor de ondernemer. Voordeel voor de koper is dat de munten daarna meteen verhandeld kunnen worden.

IDO

Bij een Initial DEX Offering (IDO) worden cryptovaluta of tokens voor het eerst aangeboden op een DEX. Eigenlijk is dit hetzelfde als een IEO, maar dan op een DEX zoals Sushiswap. De kosten hiervan zijn lager voor de crypto-ondernemer.

IFO

Een Initial Farm Offering (IFO) houdt in dat je cryptovaluta of stablecoins tijdelijk moet staken, waarbij de opbrengst daarvan omgewisseld wordt tegen nieuw uit te geven tokens tegen een vooraf vastgestelde prijs.

IGO

Als laatste de Initial Game Offering (IGO). IGO’s vinden plaats op speciale launchpads voor blockchain games zoals GameFi. Eigenlijk zijn het een soort ICO’s maar dan voor spelletjes. Na de enorme groei van bekende blockchain games zoals Axie Infinity is dit heel populair geworden. Verder worden er soms meerdere soorten tokens uitgegeven al dan niet gecombineerd met NFT’s.

Airdrops

Airdrops worden ook weleens Inital Airdrop Offerings (AIO) genoemd. Een airdrop wijkt heel erg af van de bovenstaande manieren. Bij een airdrop worden de nieuwe tokens namelijk gratis in de wallets van een bepaalde groep personen gestort. Meestal zijn dit personen die al een tijdje gebruik maakten van bepaalde aangeboden diensten. Een bekende airdrop is die van Uniswap.