Informatie voor postbedrijven en koeriers over nieuwe btw-regels e-commerce

e-commerce postbedrijven koeriers

Informatie voor postbedrijven en koeriers over nieuwe btw-regels e-commerce

Het Bureau voor publicaties van de Europese Unie heeft op 4 februari 2021 informatie gepubliceerd over de nieuwe btw-regels voor e-commerce voor postbedrijven en koeriers.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

Wat verandert er vanaf 1 juli 2021?

In juli 2021 worden er nieuwe btw-regels van kracht voor afstandsverkoop van goederen van binnen en buiten de EU. Met ingang van 1 juli 2021 vervalt de btw-vrijstelling voor de invoer van goederen met een waarde van niet meer dan € 22.

Wat moeten post- en koeriersdiensten doen?

Bij registratie in de IOSS ontvangen online verkopers of online marktplaatsen/platforms een IOSS btw-nummer (IOSS VAT). Dit IOSS btw-nummer wordt gebruikt door post- en koeriersdiensten voor de aangifte van goederen bij de douaneautoriteiten bij invoer. Zij kunnen dit in elke lidstaat doen, ongeacht de bestemming van de goederen. Douaneautoriteiten verifiëren de geldigheid van het IOSS btw-nummer en het pakket kan vervolgens worden geleverd aan de klant.

En hoe zit het met afstandsverkopen binnen de EU?

Regels voor de afstandsverkoop van goederen binnen de EU worden eenvoudiger voor online bedrijven en online marktplaatsen/platforms, met minder administratieve lasten en een betere omgeving voor de toename van e-commerce binnen de EU. Aangezien er binnen de EU geen grenzen zijn, kunnen post- en koeriersdiensten profiteren van de digitale interne markt binnen de EU.

Voordelen voor post- en koeriersdiensten

  • Meer eigen verantwoordelijkheid: Als belangrijke spelers in het transport en de distributie van goederen bevinden postbedrijven en koeriers zich in de frontlinie voor de aangifte van goederen bij de douane.
  • Sneller proces: De nieuwe regels, waaronder de overgang naar elektronische gegevensoverdracht, zijn er uiteindelijk op gericht om de procedures te vereenvoudigen en te zorgen voor snellere inklaring bij de douane, zodat postbedrijven en koeriers de goederen sneller aan hun klanten kunnen leveren.

Voor meer informatie zie de volledige publicatie.

Publicatie EU