Derivaten van cryptovaluta

Derivaten van cryptovaluta

De AFM definieert derivaten als beleggingsproducten die gebaseerd zijn op of afgeleid zijn van onderliggende beleggingen zoals aandelen, obligaties, indices, grondstoffen of valuta’s. Derivaten zijn volgens de AFM complexere beleggingsproducten, geschikt voor de ervaren belegger. Voorbeelden van derivaten zijn opties, futures en Contracts for Difference (CFD’s).

Een derivaat is een financieel instrument waarvan de prestatie is gebaseerd op de beweging van de prijs van de onderliggende waarde. Sommige bedrijven bieden individuen en bedrijven de mogelijkheid om door middel van een derivaat blootstelling te krijgen aan de bewegingen op de cryptomarkt.

Fiscale en juridische aspecten

De aard van een derivaat is doorgaans heel anders dan het rechtstreeks aanhouden van een cryptovaluta. In het bijzonder geeft een derivaat aanleiding tot contractuele rechten en verplichtingen tussen partijen. Als gevolg hiervan kunnen de fiscale en juridische aspecten van cryptovaluta niet één-op-één worden toegepast op derivaten van cryptovaluta.