Wat is blockchain?

Wat is blockchain?

Cryptovaluta zoals Bitcoin zijn gebaseerd op blockchaintechnologie. Blockchain is een soort database om documenten op te slaan uit de jaren ’90. In 2009 publiceerde Satoshi Nakamoto zijn whitepaper voor Bitcoin. Hij combineerde hiervoor een aantal uitvindingen uit voorgaande jaren tot een innovatieve nieuwe technologie. Deze blockchaintechnologie maakt het mogelijk voor gebruikers om waarde en vertrouwelijke informatie te kunnen overdragen zonder afhankelijk te zijn van een centrale tussenpersoon.

Zoals het internet het mogelijk maakte voor Uber om de taxicentrale te verdringen, zo maakt blockchain het mogelijk om Uber te vervangen door een blockchain die eigendom is van alle chauffeurs gezamenlijk. Blockchain maakt online digitaal vertrouwen mogelijk. Deze disruptieve innovatie zal grote veranderingen, misschien zelfs ontwrichting, veroorzaken in sectoren die nu nog afhankelijk zijn van centrale tussenpersonen, zoals: onroerend goed, banken, verzekeringen, logistiek, gezondheidszorg en overheid.

Hoe werkt blockchain?

De blockchain is een soort boekhouding met als aanvulling:

  1. onveranderlijk – transacties kunnen niet worden gewijzigd
  2. gedistribueerd – digitaal op meerdere plaatsen opgeslagen

Omdat de blockchain onveranderlijkheid is, is de informatie altijd correct. Meerdere transacties worden samengevoegd in een nieuw blok informatie. Deze nieuwe informatie in een blok wordt gekoppeld aan de bestaande informatie uit een vorig blok. Zo vormt zich een keten van blokken met transacties. Vandaar de naam blockchain.

Deze keten van blokken wordt gedistribueerd over een groot aantal computers verspreid over de hele wereld. Elke computer heeft de hele keten in bezit. Hiermee is de blockchain beschermt tegen netwerkaanvallen.

Dit wordt ook wel gedistribueerde grootboektechnologie genoemd (in het Engels: Distributed Ledger Technology). Het grootboek (de boekhouding) fungeert hierbij als een onveranderlijk overzicht van alle transacties die eerder binnen het netwerk hebben plaatsgevonden. Met bijvoorbeeld de Bitcoin Explorer is dit openbare register door iedereen te bekijken.