Informatie voor consumenten over nieuwe btw-regels e-commerce

E-commerce btw invoer

Informatie voor consumenten over nieuwe btw-regels e-commerce

Het Bureau voor publicaties van de Europese Unie heeft op 9 februari 2021 informatie gepubliceerd over de nieuwe btw-regels voor e-commerce voor consumenten.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

Wat verandert er vanaf 1 juli 2021?

Grensoverschrijdende btw die van toepassing is op e-commerce wordt in de EU gemoderniseerd. Vanaf 1 juli 2021 vervalt de btw-vrijstelling voor de invoer van goederen met een waarde van maximaal € 22. Hierdoor zijn alle goederen die in de EU worden ingevoerd, onderworpen aan btw. Dit zorgt ervoor dat goederen die van buiten de EU worden ingevoerd geen btw-voorkeursbehandeling meer hebben in vergelijking met goederen die binnen de EU worden gekocht.

Doel nieuwe btw-regels e-commerce

De huidige vrijstelling is nadelig voor EU-bedrijven die altijd btw in rekening moeten brengen. Ingevoerde goederen concurreren op oneerlijke wijze met EU-goederen. Misbruik van de invoervrijstelling leidt tot verdere oneerlijke concurrentie. Btw-regels moeten daarom worden aangepast, zodat iedereen kan profiteren van een eerlijke belastingheffing en een eenvoudiger proces voor aangifte en betaling van btw.

Voordelen voor consumenten

De regels zijn ontworpen om een eerlijke belastingheffing te garanderen en om te zorgen voor meer eenvoudige en consistente btw-regels voor alle betrokkenen. Bovendien betekent deze wijziging vanaf 1 juli 2021 dat er geen extra kosten zijn bij de douane voor goederen met een waarde tot € 150 die consumenten buiten de EU kopen, zolang de verkoper zich registreert in het nieuwe btw-systeem en het éénloketsysteem voor invoer (IOSS) gebruikt.

Consumenten weten dan zeker dat de prijs die zij online betalen de definitieve prijs is, zonder onverwachte belastingen of toeslagen bij aflevering, ongeacht of de goederen van binnen of buiten de EU komen.

Voor meer informatie zie de publicatie.

Publicatie EU