Top 10 BTW arresten HvJ 2019

Top 10 BTW arresten HvJ 2019

Top 10 BTW arresten HvJ 2019

De meest populaire arresten over btw van het Hof van Justitie van de EU onder lezers van btwjurisprudentie.nl in 2019 in onderstaande top 10!

10 HvJ 17 oktober 2019 Unitel C-653/18

Op nummer 10 naar aanleiding van een vraag van de hoogste Poolse bestuursrechter is geëindigd het Unitel arrest. Het arrest gaat over de vrijstelling bij uitvoer (nultarief) bij een de belastingdienst onbekende (niet-geïdentificeerde afnemer).

9 HvJ 3 juli 2019 UniCredit Leasing C-242/18

Nummer 9 is voor het UniCredit Leasing arrest. De hoogste Bulgaarse bestuursrechter stelde een vraag over de maatstaf van heffing bij niet-betaling van de leasetermijnen in verband met het ontbinden van een leaseovereenkomst.

8 HvJ 28 februari 2019 Sequeira Mesquita C-278/18

De hoogste Portugese bestuursrechter stelde een vraag over de vrijstelling voor verpachting en verhuur van onroerende goederen. Was deze vrijstelling van toepassing op een overeenkomst tot overdracht van de agrarische exploitatie van landbouwgronden bestaande uit wijngaarden? Was dit wel passief genoeg?

7 HvJ 8 mei 2019 Geelen C-568/17

Op nummer 7 een Nederlandse zaak naar aanleiding van een prejudiciële vraag van de Hoge Raad. De vraag is wat de plaats van dienst is bij interactieve erotische webcamsessies die live worden uitgezonden via internet. De plaats van de exploitant van de website (Nederland) of de plaats waar meisjes die de sessies verzorgen (Filipijnen)?

6 HvJ 15 mei 2019 Vega International Car Transport and Logistic C-235/18

Nummer 6 is wederom een Poolse zaak. De hoogste bestuursrechter in Polen wilde van het Hof van Justitie van de Europese Unie weten of de vrijstelling voor verlening van en bemiddeling bij kredieten van toepassing was op tankkaarten. Een heel belangrijk arrest voor (de aftrek van voorbelasting van) aanbieders van tankkaarten.

5 HvJ 13 maart 2019 Srf konsulterna C-647/17

Nummer 5 is voor het Zweedse Srf konsulterna arrest. De hoogste bestuursrechter aldaar had een vraag over de plaats van dienst bij het verrichten van diensten in verband met de toegang tot educatieve evenementen. Dit arrest is van groot belang voor organisatoren van congressen.

4 HvJ 4 september 2019 KPC Herning C-71/18

De vierde plaats is voor het spraakmakende KPC Herning arrest. Dit arrest is gewezen naar aanleiding van een prejudiciële vraag van de rechter in tweede aanleg in Denemarken. Is bij de verkoop van een terrein waarop op het tijdstip van de levering een gebouw staat sprake van een bouwterrein of een gebouw? En welke rol speelt de bedoeling van partijen? Dit arrest vult het Don Bosco en J.J. Komen en Zonen arrest aan.

3 HvJ 27 maart 2019 Mydibel C-201/18

In de top 3 is de derde plaats voor een Belgische zaak. Een vraag van het hof van beroep over een zogenoemde sale-and-leasebacktransactie leidde tot het spraakmakende Mydibel arrest. Als er om de liquiditeit te verhogen een dergelijke transactie wordt gedaan, is er dan wel sprake van een levering? Moet dit juridische of economisch benaderd worden? En wat zijn de gevolgen voor de herziening van de aftrek van voorbelasting?

2 HvJ 13 juni 2019 IO C-420/18

Op 2 is geëindigd de tweede Nederlandse zaak in deze top 10. Een prejudiciële vraag van gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Zijn werkzaamheden als lid van de raad van commissarissen van een stichting aan te merken als een “zelfstandig” verrichte economische activiteit? Dit arrest heeft onder andere heeft geleid tot kamervragen. Zeer relevant voor een ieder die een dergelijke functie bekleed.

1 HvJ 24 januari 2019 Morgan Stanley & Co International C-165/17

Als laatste de onbetwiste winnaar van deze ranglijst. Het meest door jullie gelezen arrest van het Hof van Justitie in 2019 op btwjurisprudentie.nl was het Morgan Stanley arrest. Een btw-technisch zeer ingewikkelde zaak naar aanleiding van een vraag van de hoogste Franse bestuursrechter. De zaak gaat over de aftrek van voorbelasting voor een Frans filiaal van een Engels hoofdhuis van een bank voor kosten die ook voor prestaties van het Engelse hoofdhuis worden gebruikt. Alle ondernemingen die in meerdere lidstaten zijn gevestigd kunnen met de gevolgen van dit arrest te maken krijgen.